Praktijk voor begeleiding bij verlies en rouw voor kinderen, jongeren en volwassenen

Trainingen

Studiebijeenkomst – Seksueel misbruik

30 mei

Studiebijeenkomst van de vakgroep 
Vaktherapie en kunstzinnige therapie

Donderdag 30 mei 2024

Seksueel misbruik
Weet jij als (vak)therapeut hoe je met dit thema aan de slag gaat?

Over het thema van de dag
Het onderwerp seksueel misbruik is actueler dan ooit. Of je nu op social media kijkt of naar het nieuws, de nieuwsberichten over dit thema blijven binnenstromen. Het begon allemaal in 2017 met de berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de Amerikaanse filmwereld. De MeToo-beweging werd hierdoor bekend en groeide snel. Ook de aanhouding van Jeffrey Epstein in 2019 en de bijbehorende nasleep kwamen volop in het nieuws.

In Nederland was er veel publiciteit rondom de uitzending van BOOS over The Voice of Holland, en meer recent is er veel te doen over de cultuur binnen de omroepwereld en DWDD in het bijzonder.

En dichterbij huis is er sprake van seksueel misbruik. Uit onderzoek van Centrum Seksueel Geweld (CSG 2017) blijkt dat één op de drie meiden/vrouwen en één op de vijf jongens/mannen te maken krijgt met een vorm van seksueel misbruik.

Dat betekent dat we in ons werkveld vaker dan we vermoeden te maken krijgen met cliënten die een vorm van vorm van seksueel misbruik (hebben) ervaren.
Hoe gaan we hier als vaktherapeut en kunstzinnig therapeut mee om? Durven we het seksueel misbruik te signaleren en bespreekbaar te maken met de cliënt en zijn/haar omgeving? En durven we het thema te behandelen? Met daarbij ook de vraag: hoe behandelen we vanuit ons vakgebied dit trauma? Weet jij wat je moet doen als een trauma boven tafel komt?

Om jou als therapeut hierin te ondersteunen organiseren we een speciale studiebijeenkomst op 30 mei 2024. Deze studiebijeenkomst bestaat uit twee delen. In de ochtend zijn er twee interactieve lezingen en in de middag zijn er vier inspirerende workshops. Je krijgt kennis, ervaring en tools aangereikt die je direct kunt gebruiken om je cliënt optimaal te kunnen helpen.

Programma
09.30 – 10.00 uur            Welkom en inschrijving met koffie en thee
10.00 – 11.30 uur            Lezing Rineke van Setten – Dramatherapeut en directeur Centrum voor Transitie
11.30 – 12.00 uur            Lezing Jannah van Toren – Ervaringsdeskundige en behandeld met beeldende therapie
12.00 – 13.00 uur            Lunch
13.00 – 14.30 uur            Workshopronde 1:

  • Workshop Amanda Amelie – seksueel misbruik behandeld vanuit dramatherapie
    of
  • Workshop Jannah van Toren – seksueel misbruik bekeken vanuit een beeldende opdracht

14.30 – 15.00 uur            Pauze met koffie en thee
15.00 – 16.30 uur            Workshopronde 2:

  • Workshop Deirdre Desta – seksueel misbruik behandeld met muziektherapie
    of
  • Workshop Janna van Toren – mini opstelling seksueel misbruik bekeken vanuit vroegkinderlijk trauma

16.30 – 17.00 uur            Afsluiting en uitreiking certificaten.

Hieronder meer informatie over de sprekers, de mensen die een workshop gaan geven en een korte introductie over wat ze gaan doen:

Rineke van Setten
Afbeelding met Menselijk gezicht, glimlach, persoon, lip Automatisch gegenereerde beschrijving
Rineke van Setten is mede-oprichter en directeur Centrum voor Transitie. Ze is dramatherapeut, Developmental Transformations practitioner, Pessotherapeut en ervaringsdeskundige.

“Tijdens haar lezing zal Rineke ingaan op welke gevolgen seksueel misbruik kan hebben op psychisch, emotioneel, lichamelijk, seksueel, relationeel en maatschappelijk gebied. De overlevingsreacties en de therapeutische relatie. Ze vertelt over seksueel misbruik in een bredere context van traumatische ervaringen. Wat het verschil is met ander trauma door de fysieke binnendringing bij seksueel misbruik. We staan stil bij de vele gevoelens die naast elkaar kunnen bestaan; pijn en genot, angst en liefde, schaamte en schuld, verbinding en verlies, loyaliteit en de eigen wensen. Er kunnen vele vragen zijn, soms worden er antwoorden gevonden in de realisatie, vaak blijven er onduidelijkheden bestaan. Het is een kunst hierbij te zijn, dit te laten bestaan en betekenis te vinden. Een kunst waar juist vaktherapie een uitkomst kan bieden in het medium een andere taal biedt om te ‘zijn bij wat niet kon bestaan’, iets waar soms geen woorden voor zijn, waar distantie nodig is of juist belichaming de sleutel kan zijn”.
Het belooft een interessante en interactieve lezing te worden.

Jannah van Toren
Afbeelding met persoon, Menselijk gezicht, hemel, wolk Automatisch gegenereerde beschrijving
Jannah van Toren is ervaringsdeskundige op het gebied van vroegkinderlijke traumatisering en seksueel misbruik. Zij zal vertellen over haar weg naar herstel en over de hulpbronnen die ze hierbij kon gebruiken. Zij zal dit ook in het licht zetten van een aantal theorieën die voor haar belangrijk zijn. Ook zal zij beeldend werk laten zien dat zij gedurende haar beeldende therapie gemaakt heeft.

Jannah zal in de middag ook twee verschillende workshops geven.
In de eerste workshopronde ga je een beeldboek maken met behulp van een tool voor creatief beeldende rouwverwerking. Deze tool is gebaseerd op Soulcollage®.

In de tweede workshopronde verzorgt Jannah een mini-opstelling aan de hand van een model dat is ontwikkeld door Peter John Schouten. Het model, waarbij ook gebruik gemaakt wordt van psychodrama, maakt duidelijk hoe een gefragmenteerd kind functioneert na een ervaring van seksueel misbruik.

Amanda Amelie
Afbeelding met Menselijk gezicht, buitenshuis, kleding, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving
Amanda Amelie is geregistreerd dramatherapeut, traumatherapeut, Developmental Transformations (DvT) practitioner, ervaringsdeskundige en trainer. Vanuit haar praktijk Amelie zet zij zich in om seksueel trauma bespreekbaar te maken en te houden.

‘’Seksueel misbruik aankijken vraagt moed, van de cliënt, maar ook van de hulpverlener. Tijdens deze workshop gaan we ervaringsgericht aan de slag. We staan stil bij wat van belang is in het werken aan herstel van seksueel trauma en wat dit met jou als hulpverlener doet. Ik deel met jou de belangrijkste verschillen met seksueel trauma en zorg dat je vanuit verbinding met jezelf én de ander aan de slag kunt in jouw praktijk.’’

Deirdre Desta
Afbeelding met persoon, muziek, muziekinstrument, buitenshuis Automatisch gegenereerde beschrijving
Deirdre Desta is muziektherapeut, werkt deels bij GGZ-WNB Halsteren en heeft daarnaast een eigen praktijk ‘Deirdre Desta muziektherapie’ in Bergen op Zoom. Met 15 jaar ervaring in de geestelijke gezondheidszorg, werkt Deirdre traumasensitief, met aandacht voor het lichaam en voor de verschillende delen in de mens. 

Deirdre Desta neemt je in deze workshop mee hoe je aan de hand van muziektherapie het herstel van seksueel misbruik kan bevorderen. Dit doet zij aan de hand van een korte uitleg over de polyvagaaltheorie en muziek. Daarna geeft ze een ‘muziektherapiesessie’, zoals ze die mogelijk zou kunnen doen met mensen die in behandeling zijn voor de gevolgen van seksueel misbruik. Aan het einde is er ruimte voor vragen.

Praktische informatie:

Locatie
PERRON -3
Hoff van Hollantlaan 1
5243 SR Rosmalen

Aanmelding
Je kunt je aanmelden via https://www.nvpa.org/
De studiebijeenkomst is toegankelijk voor iedereen, dus ook voor niet-NVPA leden.
Er kunnen maximaal 50 mensen meedoen aan deze studiebijeenkomst, dus wil je graag meedoen, schrijf je dan nu gelijk in! Het minimum aantal deelnemers is 24.
Aanmelden kan tot 21 mei 2024.

Kosten deelname
De kosten bedragen € 111,- (incl. 21% BTW) per persoon voor NVPA leden
Voor niet-leden: € 125 (inclusief 21% BTW)
Dit is inclusief koffie, thee, lunch en tussendoortjes.

Speciale dieetwensen
Dieetwensen kunnen vermeld worden bij het aanmelden. Je kunt dit tot uiterlijk 21 mei 2024 doorgeven. Tijdens de studiebijeenkomst zelf kunnen er geen verzoeken in behandeling genomen worden!

Inschrijven: (onderscheid tussen NVPA-Leden en niet-NVPA-leden)
* NVPA-Leden krijgen zo korting.
Log in op de website: www.nvpa.org (Klik op de link) – Klik op ‘Inloggen’ (oranje button).
Ga naar ‘Bekijk Dashboard’ en vervolgens naar ‘Activiteiten’. Scroll naar beneden naar de activiteit van de Vakgroep Vaktherapie en kunstzinnige therapie op 30 mei 2024. en klik op Bekijk.
Onderaan deze pagina kun je je opgeven door op Deelnemen te klikken.
Klik op iDeal en vervolgens op Betalen en aanmelden.
 Op deze wijze betaal je ook de ledenprijs!
 Je aanmelding is voltooid als je de betaling hebt gedaan. Je ontvangt een bevestiging in je mailbox.
* Ben je geen NVPA-lid?
Klik op de link en scroll naar de gewenste activiteit https://nvpa.org/activiteiten-trainingen

Per workshopronde kun je aan één workshop meedoen.
Op de dag zelf kun je je aanmelding voor de workshops waaraan je mee wilt doen.

Annuleringskosten
Annulering van de deelname is kosteloos mogelijk tot 21 mei 2024. Bij annulering na deze datum wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.

Certificaat
Na afloop ontvang u een certificaat. Deze wordt door het secretariaat klaargezet in het eigen scholingssysteem op de website. Niet-leden ontvangen die per mail.

Studie-uren
Deze studiebijeenkomst geldt voor de verplichte bijscholing PSBK en telt voor 6 scholings-uren of 6 PSBK-uren.
PE-online/ Register vaktherapie heeft 5 studiepunten toegekend aan deze studiedag.

Plato-criteria van deze studiebijeenkomst zijn:

  • Deelgebieden van psychologie, toegepaste (ontwikkelings-)psychologie
  • Psychiatrische behandeling en therapiebenaderingen
  • Therapeutische basisvaardigheden (beroepshouding, therapeutisch proces).

Het certificaat kunnen geregistreerde vaktherapeuten ook proberen in te dienen bij PE-online. Er is voor PE online niet specifiek een aanvraag gedaan.

Locatie:
PERRON -3
Hoff van Hollantlaan 1
5243 SR Rosmalen

Hoe de locatie te bereiken:
PERRON-3 is centraal gelegen, nabij de diverse uitvalswegen naar Utrecht, Nijmegen, Eindhoven en Tilburg. Er is een ruime gratis parkeergelegenheid op het terrein. Daarnaast is PERRON-3 uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het pand ligt pal naast het NS Station en er is een bushalte voor de deur.

Trein:
Het NS-station in Rosmalen is naast PERRON-3 gelegen. Steek de weg over. U loopt dan richting het pand van PERRON-3. De ingang vindt u aan de rechterzijde.
Klik hier voor de routeplanner NS.

Bus:
Neem Lijn 3 (Centraal Station Den Bosch naar Rosmalen) of Lijn 4 (De Kruiskamp naar Groote Wielen). Stap uit bij de halte Station Rosmalen. PERRON-3 vindt u recht tegenover de bushalte.
Klik hier voor de routeplanner Arriva.

Auto:
Vanuit Oss/Nijmegen
Neem de A50/A59 richting ’s-Hertogenbosch. Neem de afslag Rosmalen Oost. Op de rotonde neem je de eerste afslag. Vervolgens ga je op de volgende rotonde rechtdoor (tweede afslag: Deken van Roestellaan). Vervolg deze weg. Na de spoorwegovergang passeer je aan je rechterzijde PERRON-3. Neem de eerste afslag rechtsaf (Hoff van Hollantlaan). Ga het parkeerterrein van PERRON-3 op en ga voorbij de Fysiotherapie rechtsaf. Rij richting het blauwe pand en ga binnen bij Ingang D. Je bent dan in de centrale hal van PERRON-3.

Vanuit Eindhoven/Tilburg/Utrecht
Neem de A2 richting ’s-Hertogenbosch. Volg daarna de A59 in de richting van Oss/Nijmegen. Neem de afslag Rosmalen Oost. Op de rotonde neemt u de derde afslag. Vervolgens gaat u op de volgende rotonde rechtdoor (tweede afslag: Deken van Roestellaan). Vervolg deze weg. Na de spoorwegovergang passeert u aan uw rechterzijde PERRON-3. Neem de eerste afslag rechtsaf (Hoff van Hollantlaan). Ga het parkeerterrein van PERRON-3 op en ga voorbij de Fysiotherapie rechtsaf. Rij richting het blauwe pand en ga binnen bij Ingang D. Je bent dan in de centrale hal van PERRON-3.

Gratis parkeren:
Er is voldoende gratis parkeergelegenheid op het terrein. Aan de achterzijde van het pand is een grote parkeerplaats met extra ingang naar de centrale hal van PERRON-3.
Ga het parkeerterrein van PERRON-3 op en ga voorbij de Fysiotherapie rechtsaf. Rij richting het blauwe pand en ga binnen bij Ingang D. Je bent dan in de centrale hal van PERRON-3.

Tot 30 mei 2024

Coördinator van de vakgroep
Larissa van der Molen
___________________________

Met vriendelijke groet,

Secretariaat NVPA

Datum: 30 mei 2024
Tijd: 9.30 uur - 16.30 uur
Locatie: Perron 3, Rosmalen
Kosten: € 125,00

De Troostboom®

Telefoon: 06-51189728 • info@detroostboom.nlwww.detroostboom.nl • KvK 17251011
NL50RABO0130780278 • BIC RABONL2U